Fit przepis: placki z cukinii i białej fasoli

Proporcje na około 20 małych placków – najlepiej smakują podane z sosem

Przepis

  1. Odcedź białą fasolę i przepłucz ją letnią wodą. Następnie rozgnieć ją widelcem lub zblenduj.
  2. Zetrzyj na tarce obraną cukinię i dodaj do fasoli.
  3. Drobno posiekaj cebulę, dodaj do fasoli i cukinii. (Nie musisz jej dodawać, placki i tak będą pyszne!)
  4. Oddziel białko od żółtka. A następnie z białka ubij sztywną pianę (dodając szczyptę soli) – dodasz ją na sam koniec.
  5. Do masy dodaj pozostałe składniki: żółtko, mąka, oliwa z oliwek, przyprawy. Tutaj możesz zaszaleć (np. dodając szczyptę proszku do pieczenia).
  6. Na sam koniec dodaj pianę z białej – mieszaj delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników.
  7. Smaż z obu stron na suchej patelni.

 

 

 

  • Z podanego przepisu wyjdzie około 20 sztuk małych placków.
  • Moim zdaniem najlepiej smakują podane z sosem barbecue lub z sosem czosnkowym