Fit przepis: Faszerowana papryka
z brązowym ryżem i warzywami

Świetna propozycja na zdrowy jesienny obiad!

Przepis

  1. Ugotuj brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
  2. W między czasie odetnij górną część papryk i wyczyść środek – odparz (wsadź na około 2 min. do gotującej się wody).
  3. Cebulkę, czosnek, marchewkę i wybrane mięso (u mnie to około 5 cm kiełbaski i 6 małych plastrów salami) pokrój w drobną kostkę – podsmaż na patelni.
  4. Na patelnię dodaj również pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory w puszce), ugotowany ryż, rozdrobniony ser i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Następnie każdą z papryk nadziej farszem z patelni. Na wierz połóż plasterek sera.
  6. Przełóż papryki do brytfanki wypełnionej wodą (około 1,5 cm), liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.
  7. Piecz w około 180 stopniach.
 
 
 
 
  • Poświęć tyle czasu na odparzenie papryki, ile potrzeba, aby jej skóra stała się miękka
  • Wykorzystane w przepisie papryki były naprawdę sporych rozmiarów, dlatego jeśli masz mniejsze – wykorzystaj ich więcej