fbpx

Gastro we Włoszech – o czym warto pamiętać?

Nikt tak nie ceni swoich tradycji, jak Włosi! Zwłaszcza, jeśli chodzi o tradycje związane ze spożywaniem posiłków. W tej kulturze to pewnego rodzaju ,,sacrum”. Idealny czas, by spotkać się z najbliższymi, by świętować i rozmawiać. Aby uniknąć ,,krzywego wzroku kelnera” po zamówieniu latte, lepiej pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. 🙂

Pamiętaj o podstawowych zasadach:

☕️ do obiadu wybieraj wodę, domowe wino lub piwo (często wino wychodzi taniej niż np. cola)
☕️ po zjedzeniu pasty, możesz zrobić ,,fare la scarpetta” czyli ,,wyczyścić talerz” z sosu używając kawałka chleba
☕️ Aperola pije się tylko z przystawkami, przed daniem głównym, na zaostrzenie apetytu
☕️ nie używaj parmezanu do dań z ryb
☕️ kawę z mlekiem zamawiaj tylko do 11, później tylko espresso (np. po obiedzie)
☕️ między 12 ‑ 14 wybieraj rzymskie fast foody np. supli, trapizzino lub pizzę na kawałki
☕️ wieczorem restauracje otwierają się dopiero na Aperitivo (od około 19/20)

Dodaj komentarz